Foto: coolinarika.com
Ljevača
Kada su Srbi krajišnici početkom četrdesetih godina prošlog veka počeli da migriraju u ove delove Vojvodine sa sobom su doneli izvorne recepte hrane bogate prirodnim vlaknima i žitaricama. Specijalitet koji bi lokalno stanovništvo poistovetilo sa projom, a čiji naziv se “odomaćio”, je tradicionalna, kao dukat žuta ljevača koja se najčešće konzumira uz kiselo mleko.
NAČIN PRIPREME – Sve neophodne sastojke umutiti (najbolje) drvenom kašikom pa potom izliti u tepsiju ili vatrostalnu posudu. Ljevaču kada je pečena po izboru preliti mlekom ili mileramom. Poslužiti uz sezonsko povrće, gljive i domaću pršutu. PRIJATNO!!!
POTREBNI SASTOJCI:
- 1 šolja palente
- 1 šolja griza
- 1/2 šolje ulja
- 1 prašak za pecivo
- 3 jaja
- 1 jogurt
- 300g mladog sira
- so
- mleko i mileram