Izveštaj sa manifestacije “Ciklo Bač 8”

Turistička organizacija opštine Bač, organizovala je 19. 06. 2022. manifestaciju „Ciklo Bač 8“, koja svake godine okuplja veliki broj učesnika, zaljubljenika u dvotočkaše. Svi prisutni su u 10.00 časova startovali sa srednjovekovne Tvrđave u Baču. Rekordnih 209 učesnika različitih uzrasta krenulo je u ciklo avanturu.

Prolazeći pored najznačajnijih kulturno-istorijskih lokaliteta, ruta duga 15 km ih je vodila preko Malog Bača i Vajske do jezera „Provala“, gde su imali kratko osveženje i pauzu, dok su u ceremonijalnom delu manifestacije organizatori dodelili priznanja u različitim kategorijama.

Pehar za najmlađeg učesnika je osvojila Staša Dikić iz Bođana koja ima samo dve godine, dok je gospodin Ratko Trtić sa 81 godinom proglašen za najstarijeg učesnika.
U kategoriji najoriginalniji bicikl ove godine pehar je otišao u ruke Zvonka Križana iz Bača, a u kategoriji pod nazivom „najudaljeniji učesnik“ pehar je osvojio Izhop Bahadurgurung iz dalekog Nepala.

Ovogodišnji „Ciklo Bač 8“, je sem individualaca, privukao i biciklističke klubove pa su tako pehare dobili predstavnici klubova: „Velo Art“- Sombor, Udruženje „Rekreacija biciklom – Subotica“ i „Biciklisti Sremska Mitrovica“.

Priznanje za dugogodišnju uspešnu saradnju otišlo je u ruke našeg sugrađanina Zorana Bjelotomića, profesionalca u biciklizmu i ambasadora opštine Bač, u znak zahvalnosti mu je dodeljen pehar.

Sportsko-turistička manifestacija „Ciklo Bač 8“ ove godine bila je i humanog karaktera. Jedan od učesnika bio je Marko Perić iz Laćarka kod Sremske Mitrovice, dečak koji boluje od cerebralne paralize, a koji se godinama bavi rekreativnim biciklizmom. Marku je dodeljen pehar kao znak podrške i želje da nastavi dalje.
U kategoriji „najmlađe dete“ koje je stiglo do kraja rute u Bačkom Novom Selu dodeljen je pehar Marku Pavlićeviću iz Bača, koji ima 8 godina.

Direktor Turističke organizacije opštine Bač Darko Vojnović, poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima i posetiocima, a predsednik opštine Bač dr Steva Panić uručio je učesnicima nagrade u predviđenim kategorijama. Jedan deo učesnika je nakon pristizanja u Vajsku završio svoje učešće, dok su oni uporniji nastavili dalje preko Bođana, nasipom do Bačkog Novog Sela, u ukupnoj dužini od 40 km, gde je organizovan zajednički ručak.

Na ovogodišnjoj manifestaciji smo imali čast da ugostimo učesnike koji su nam stigli iz: opštine Bač, Sremske Mitrovice, Subotice, Sombora, Novog Sada, Srpskog Miletića, Odžaka, Gornjeg Milanovca, Divoša, Čelareva, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Šida, Bečeja, Borova, Stapara, Zemuna, Ruskog Krstura, Kaća, Veternika, Bačke Palanke, Beograda, kao i iz Slovenije i Nepala.

Organizatori su takođe izrazili posebno zadovoljstvo što su i ove godine uspeli da organizuju “Ciklo Bač 8”, koji pokazuje veliki potencijal, jer su zaljubljenici u dvotočkaše i rekreativnu vožnju počeli da uviđaju značaj ovakve vrste aktivizma, koja promoviše zdrav način života.