Foto: coolinarika.com

Žganci

Koliko god recepata za žgance da postoji na “belom svetu”, jedini pravi je onaj sa puno masti i jogurta, pripremljeni na usijanom plehu starog “smederevca” (peć na drva) uz strpljivo zveckanje kašike o kašiku, dok se nejednaki komadi odvajaju u drugu posudu. Posebna slast je da cela porodica dok je na okupu, jede žgance iz jedne posude.

NAČIN PRIPREME – U prokuvalu vodu dodati so i ulje (žganci ni slučajno ne smeju da budu bljutavi), te kukuruzno brašno. Smesu brzo mešati ne dozvoljavajući da se stvore grudvice. Mešati pet minuta pa pet minuta odmoriti i tako oko sat vremena, pazeći da smesa ne zagori. Kada su gotovi komadiće odvajati mehanizmom “kašika o kašiku” u drugu posudu. Nakon toga rastopite mast i prelijte žgance, a na sve to dodjte jogurt ili pavlaku u količini koja vam odgovara. Poslužiti toplo. PRIJATNO!!! 

POTREBNI SASTOJCI:  

  1. Voda
  2. So
  3. Ulje
  4. Kukuruzno brašno
  5. Jogurt (pavlaka, kiselo mleko)  
  6. Mast