Foto: coolinarika.com
Žganci
Koliko god recepata za žgance da postoji na “belom svetu”, jedini pravi je onaj sa puno masti i jogurta, pripremljeni na usijanom plehu starog “smederevca” (peć na drva) uz strpljivo zveckanje kašike o kašiku, dok se nejednaki komadi odvajaju u drugu posudu. Posebna slast je da cela porodica dok je na okupu, jede žgance iz jedne posude.
NAČIN PRIPREME – U prokuvalu vodu dodati so i ulje (žganci ni slučajno ne smeju da budu bljutavi), te kukuruzno brašno. Smesu brzo mešati ne dozvoljavajući da se stvore grudvice. Mešati pet minuta pa pet minuta odmoriti i tako oko sat vremena, pazeći da smesa ne zagori. Kada su gotovi komadiće odvajati mehanizmom “kašika o kašiku” u drugu posudu. Nakon toga rastopite mast i prelijte žgance, a na sve to dodjte jogurt ili pavlaku u količini koja vam odgovara. Poslužiti toplo. PRIJATNO!!!
POTREBNI SASTOJCI:
- Voda
- So
- Ulje
- Kukuruzno brašno
- Jogurt (pavlaka, kiselo mleko)
- Mast