Foto: kuvarancije.com

Riblja čorba

Kada slučajno ili namerno dođete u Vojvodinu, gotovo je nemoguće da ne čujete za riblju čorbu. Toliko tradicionalna i sveprisutna pod uticajem mađarske kuhinje u potpunosti se odomaćila na prostoru Panonske nizije.

NAČIN PRIPREME – Na tihoj vatri izdinsati sitno iseckan crni luk, šargarepu i zelen. Pre kuvanja ribu politi sa pola limuna, zgnječenim belim  lukom i začinom C. Ostaviti da odstoji dva sata. U kotlić nakon dinstanja dodati 2/3 vode, lovorov list, crni biber, limun i crvenu paprika. Kada počne da vri dodati riblje potkovice. Stari znalci ovog zanata ističu da “riba ne sme da stane”, stalno mora da “baca ključ”. Petnaestak minuta pre kraja kuvanja dodati paradajz i vino. Servirati uz rezance.PRIJATNO!!!

POTREBNI SASTOJCI:  

  1. Crni luk  
  2. Šargarepa
  3. Zelen
  4. Oko 1kg ribe
  5. Pola limuna
  6. Začin C
  7. Tri češnja belog luka
  8. Lovorov list
  9. Crni biber
  10. Paprika
  11. Vino
  12. Paradajz