Foto: coolinarika.com
Nasuvo sa makom
Jelo od testa za sve prilike, slano ili slatko, toliko tipično za Vojvodinu, kao pica za Italiju ili pikantni gulaš za Mađarsku. Jelo se svakodnevno, a jednako su mu se radovali kako mladi tako i stariji članovi familije.
NAČIN PRIPREME – Zamesiti testo i dodati sve neophodne sastojke. Mutiti, a kada smesa dobije željenu gustinu oklagijom razviti rezance i iseći na trakice. Prokuvati u vreloj vodi, procediti i dodati fil po želji. U posebnu šerpu staviti mleko, dodati šećer, vanil šećer, mak i mleko. Kuvati na tihoj vatri desetak minuta, dok mleko ne ispari, a masa bude kremasta. Pomešati sa testom i dodati šećer po želji. PRIJATNO!
POTREBNI SASTOJCI:
- Brašno
- Jaje
- Voda
- Prašak za pecivo
- So
- Mak – 200g
- Mleko – 200ml
- Šećer – 2 kašike