Foto: recepti.com

Mađarica

Tradicionalni kolač, za čiju pripremu je potrebno mnogo kulinarske veštine, u ovom delu Vojvodine nema konkurenciju. Tanke kore ispunjene dobro poznatim filom probudiće u vama miris detinjstva i vratiti vas nekim davno zaboravljenim uspomenima  među kojima je čovek bio merna jedinica vremena.

NAČIN PRIPREME – Stari znalci kažu da se tradicionalna prava mađarica pravi uz pomoć svinjske masti, a ne margarina. Testo je potrebno umestiti rukom, da bude masno i čvrsto, kao svako prhko testo. Sastojci se dodaju jedan po jedan. Nakon toga, celokupna masa se podeli na tri jednake loptice koje se razvijaju oklagijom, Kada je postignuta željena debljina kore, istu staviti na obrnutu stranu tepsije i peći na 150 stepeni. Za fil  usuti šećer u posudu i dodati par kašika vode, samo da se šećer nakvasi. Zagrevati da se šećer počne karamelizovati. Pripaziti da ne zagori  jer će postati gorko. Razmutiti brašno i kakao sa mlekom da ne bude grudvica. Kada šećer poprimi lepu svetlo smeđu boju polako uliti preostalo mleko. Kuvati povremeno mešjući dok se karamel ne rastopi. Ususti razmućeno brašno i fil kuvati par minuta. Ohladiti, povremeno promešati da se ne uhvati kožica na površini. Filovati kore lagano, opteretiti na par sati i preliti glazurom od čokolade.

POTREBNI SASTOJCI:   
KORE

  1.  700g brašna+1/2 praška ze pecivo
  2. 1 jaje
  3. 150g šećera
  4. 130g masti
  5. 300ml mleka

FIL

  1. 1,2l mleka
  2. 100g čokolade
  3. 1 puding od čokolade
  4. 8 kašika oštrog brašna
  5. 2 kašike kakaa
  6. 100g margarina

GLAZURA

  1. 120g čokolade
  2. 30g masti