Foto: coolinarika.com

Langoš

Ukoliko ste ljubitelj “fast food” hrane, tradicionalni mađarski specijalitet LANGOŠ, preteča pljeskavica i indeks sendviča, učiniće da se osećate kao pravi pripadnik vladajuće strukture Austrougara srednjeg veka.

NAČIN PRIPREME – Krompir očistiti, iseći na krupnije kocke i izmeriti ga, treba da ga bude pola kilograma. Staviti ga da se kuva u slanoj vodi, dodajte 1 kašičicu soli. Kuvan krompir ocediti i pasirkom napraviti pire krompir. Ostaviti da se prohladi, nije potrebno da se sasvim ohladi već onako, da bude mlak. U mlakom mleku rastvoriti jedno pakovanje suvog kvasca, dodati prstohvat šećera i promešati. Ostaviti da se kvasac aktivira, dovoljno je 3-4 minuta, da se mleko zapeni. U prohladjen krompir dodati mleko s kvascem, jednu kašiku ulja, jaje i so. Sve dobro izmešati varjačom pa lagano, malo po malo, uz stalno mešanje dodavati brašno. Ja sam utrošila okruglo 600 grama. Testo je u prvom trenu malo čvršće ali kasnije, kad naraste, opustiće se. Dakle, utrošite svih 600 grama brašna, istresite testo na radnu površinu i kratko ga mesite. Teba da postane glatko i elastično. Posudu za mešenje pospite brašnom, vratite testo, preko stavite streč foliju i ostavite testo na toplom jedno pola sata, treba dobro da naraste. Svako parče testa blago rastanjite razvlačeći ga prstima tako da u sredini bude tanje a ivice budu malo deblje. Testo spuštajte u masnoću i pržite kratko s obe strane, koliko da lepo porumeni. Pečene langoše redjajte na kuhinjske ubruse da upiju višak masnoće. Originalni preliv za langoše pravi se od dosta pasiranog ili sitno rendanog belog luka, ulja i vode. Tim prelivom se premaže svako pecivo a posle sve po želji. PRIJATNO. 

POTREBNI SASTOJCI:  

  1.  500g belog krompira
  2. 1 jaje
  3. 1dl mlakog mleka
  4. 1 pakovanje (10g) suvog kvasca
  5. 1,5 kašičica soli
  6. 1 kašika ulja
  7. prstohvat šećera
  8. 600g mekog belog brašna + još malo za posipanje
  9. ulje ili mast za prženje

ZA PREMAZIVANJE  

  1.  2dl kisele pavlake
  2. 2-3 čena sitno seckanog belog luka (ili beli luk u prahu)
  3. 100-150g gaude, edamera, kačkavalja ili sličnog sira