Foto: coolinarika.com
Đuveč
Osim što je u svojim putopisima 1665. godine, poznati Evlija Čelebija oduševljeno opisivao srednjovekovnu tvrđavu i hamam u Baču, isti autor je ostavio različita svedočanstva o životu nas samih u periodu 17. veka. Pa tako veli, da u vreme kada mesne prerađevine i živina nisu bili česta poslastica na srpskim trpezama, jedno od omiljenih jela je bio i oku i nepcima prijatan Đuveč. Vitamisnka bomba sačinjena od najrazličitijeg povrća uz dodatke pirinča može da se služi kao hladno predjelo ili prilog uz glavno jelo.
NAČIN PRIPREME – Sitno iseckani crni luk propržiti na masti ili ulju pa ga sipati u nauljenu tepsiju. Preko luka dodati na trake isečen paradajz, papriku i krupne kriške crnog luka i kupusa. Preko toga narendati šargarepu te nakon toga dodagti na kolutove isečen krompir. Posoliti i pobiberiti. Dodati pirinač, alevu papriku i zaliti vodom. Staviti u prethodno zagrejanu rernu i peći oko sat vremena. PRIJATNO!
POTREBNI SASTOJCI:
- CRNI LUK – 500g
- PIRINAČ – 1 šolja
- PARADAJZ – 2-3 kom
- PAPRIKA – 2-3 kom
- ŠARGAREPA – 1 kom
- KROMPIR – 5 kom
- ULJE
- ZAČINI