Foto: recepti.com
Damen kapric
Laik bi prilikom bukvalnog prevoda mogao da zaključi da se radi o jelu čiji naziv svedoči o jednoj od ključnih osobina svih dama – inatu (ćud, narav). Međutim, na sreću svih namernih ili slučajnih čitalaca ovih redova, danas vam donosimo recept za starovinsku poslasticu tipičnu za ove predele, čiji kapric leži u tajni pripreme odgovarajućeg čvrstog “šnea”. Svečani nedeljni kolač koji se obavezno sekao na jednake kocke i servirao na belim porculanskim tanjirima, te se kao takav upisao u red idealnih deserta u svečanim prilikama.
NAČIN PRIPREME – Margarin (u davnim vremenima se koristila mast) i šećer umutiti zajedno, pa dodati žumanca. To kada se izradi dodaje se brašno u koje ste prethodno stavili prašak za pecivo i vanil šećer kako bi smesa dobila neophodnu aromu. Potom se sve umutni varijačom, sipa u tepsiju i peče da porumeni. Nakon što je gotovo, koru premazati pekmezom od kajsija. Od belanjaka umutiti šne, sipati na koru i kašikom precizno izvući “vrhove”, koji su specifični i prepoznatljivi za ovaj kolač. Staviti u peć dok se vrhovi ne zarumene. Kada je pečeno poslužiti. PRIJATNO!!!
POTREBNI SASTOJCI:
- Brašno – 200g
- Jaje – 4 kom
- Šećer – 4 kašike
- Mleko – 2dl
- Mast – 80 g
- Prašak za pecivo – 1 kom
- Vanil šećer – 1 kom
- Pekmez od kajsije – 300g