Foto: recepti.com
Ćušpajz
Reč nemačkog porekla koja i u bukvalnom prevodu znači prilog. Koristi se da obogati glavno jelo odnosno kuvanje. Pravi se isključivo od povrća i starinski je način borbe za „zdrav način života“, čije su perijnice bile naše bake.
NAČIN PRIPREME – Ćušpajz ili fino varivo od bilo kojeg sezonskog povrća koje se priprema brzo, jeftino i lako. Ukoliko se pravi od šargarepe oprati je, očistiti i iseći na take kolutove. Izdinsati crni luk, a kada omekša dodati šargarepu. Sve zajedno mešati dok ne omekša Posolite i pobiberite i na kraju dodajte brašno. Nakon što se brašno uprži naliti vodom i sirćetom i kuvati na niskoj temperaturi uz povremeno mešanje dok se masa ne omekša. Ovaj ćušpajz neizostavno poslužiti uz ćufte ili pohovano meso i svima će upravo vaš „stari-novi“ recept postati omiljeno jelo. PRIJATNO!
POTREBNI SASTOJCI:
- 1kg šargarepe,
- 1 manji crni luk,
- 1 vrhom puna kašika brašna,
- par kašika ulja,
- 1-2 kašike jabukovog sirćeta,
- so, biber i ljuta paprika po ukusu.