Foto: recepti.com

Buhtle

Jedna od omiljenih poslastica koja se u Vojvodini pripremala svakodnevno, bez posebnog povoda, jer su u njenom mekanom testu i najukusnijem džemu od šljiva, te finoj glazuri posutoj prah šećerom kada se rumene, tek izvade iz rerne uživali svi ukućani od 7 do 77 godina. Zanimljiva je anegdota iz drevnog grada Bača, kada su igrajući se na ulici brat i sestra jeli buhtle. Dečak je nakon nekog vremna upitao devojčicu: „Julo, jel jedeš ti buhtlu“, „Jedem“ odgovori ona, a dečak se nasmeja pa reče: „Jedem i ja već dugo, ali još do pekmeza nisam došao“.

NAČIN PRIPREME – Buhtle su se najčešće pripremale tako što se od potrebnih sastojaka umesi obično kiselo testo koje ostavite da se diže oko pola sata. Nakon toga testo se premesi i ostavi da stoji još 15 minuta. Potom se razvalja (obično su dimenzije 50×40 cm) i seče na kocke. Svaka kocka se nafiluje džemom, najčešće od šljiva, ali su se koristile i druge marmelade. Od nafilovanog testa oblikujte lopticu  složite u pleh jednu do druge, da budu što zbijenije kako bi i nakon pečenja zadržale pravilan oblik. Neposredno pre stavljanja u rernu, buhtle premažite jajima, rastopljenim margarinom ili slatkom vodom, kako bi se na njima formirala glatka korica. Pecite 30 minuta na 200 stepeni. Nakon toga pospite šećerom i poslužite gostima koji jedva čekaju da se zaslade.

POTREBNI SASTOJCI

  1. Pola kilograma glatkog brašna
  2. 1 kvasac
  3. 5 dkg šećera
  4. 2 jaja
  5. 4 dkg margarina
  6. 2,5 dcl mleka
  7. 1 kašičica soli
  8. Džem od kajsije

PRIJATNO!!!