Didina kuća

 

U srcu lepog i pitomog srednjovekovnog grada Bača, između Franjevačkog samostana i Župne crkve, smestila se Etno kuća „Didina kuća“. U samom centru grada sa jedne strane, a u pitomoj tišini sa druge strane pruža posetiocima idiličan prizor rečice Mostonge i srednjovekovne Tvrđave. Temelji kuće datiraju još s početka XIX veka. Dograđivana i obnavljana, današnji izgled je dobila prvih godina XX veka. Opremljena i uređena nameštajem i pokućstvom iz tog doba, vraća posetioce u doba topline zidane peći i mirisa majkine kujne. Uz stara i već zaboravljena jela, pića i poslastice, gosti će provesti ugodne i romantične trenutke kraj čardaka ispod đerme u pravom seoskom ambijentu.

Didina kuća“ raspolaže sa oko 100 mesta na letnjoj terasi i u bašti ispod trske. U letnjem periodu uz posetu organizovanih grupa, kuća je pogodna za organizovanje proslava, seminara, likovnih kolonija, književnih večeri. U hladnim zimskim večerima, sedeći na banku uz toplu zidanu peć, gosti „Didine kuće“ mogu se priključiti raznim radionicama starih zanata, od tkanja, grnčarije, zlatoveza pa do slikanja na svili i staklu.

Zadnji deo dvorišta predviđen je za organizovanje raznih takmičenja – od kuvanja kotlića pa do starih sportova: skakanje u džaku, natezanje konopca, bacanje potkovice u dalj, karike na marike – i za decu i odrasle – a deca do 11 godina mogu da dožive nezaboravne trenutke uz putujuće lutkarsko pozorišete, gde će ih uveseljavati likovi iz poznatih bajki i basni, i to sve na otvorenom.

Vikend u „Didinoj kući“ možete provesti pripremajući zimnicu i obaviti tradicionalnu bačku svinjokolju, a na raspolaganju vam stoji poseban kompleks namenjen baš za ovakve prigode. No, vikend možete provesti i u šetnji i razgledanju opštine Bač, uz gastronomsku ponudu „Didine kuće“ i dobru tamburašku muziku.