Bačko podunavlje

 

Rezervat biosfere Bačko Podunavlje se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je “Evropskog Amazona”, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

Veliku vrednost svakako čini njegova fauna, zbog koje predstavlja jednu od važnih tačaka evropskog biodiverziteta. Prirodno je stanište za oko 50 vrsta sisara, 248 vrsta ptica, 50 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta gmizavaca, ogroman broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja fauna leptira sa više od 60 vrsta dnevnih leptira. Tu je zabeleženo više od hiljadu biljnih vrsta, odnosno oko 28% biljnih vrsta flore Srbije. Orao belorepan, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija evropskog jelena u Srbiji ‒ ukratko je najjednostavniji sažet opis bogatstva prirode tog područja.

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje”, odnosno kompleks ritskih šuma koji počinje kod Bezdana i Koluta, a prostire se preko teritorije Bačkog Monoštora, Apatina i Sonte, sa Specijalnim rezervatom prirode „Karađorđevo”, zatim Parkom prirode „Tikvara”, spomenikom prirode „Šume Junaković” i regionalnim parkom „Bukinski hrastik”, predložen je da uđe u Rezervat biosfere pod nazivom „Bačko Podunavlje”. Prostire se na teritoriji pet opština ‒ Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka, na površini od 176.635 hektara. Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje” od 14. juna 2017. sastavni je deo Prekograničnog rezervata biosvere Mura‒Drava‒Dunav koji se proteže u pet zemalja.