Foto: recepti.com

Ajmokac

Tradicionalno jelo koje je godinama deo standardnog nedeljnog bačkog ručka. Pripremao se isključivo kada se na trpezarijskom stolu nalazila domaća bistra supa, a neretko je zamenjivao i glavno jelo.
 
NAČIN PRIPREME – Ajmokac se najčešće pravio od pilećeg belog mesa, koje se kuvalo u supi. Nakon što je obareno, meso se isecka na sitne komade. U posebnoj posudi zagrejte ulje, potom dodajte sitno seckani beli luk pa brašno i pržite dok ne porumeni. Nakon što masa poprimi boju lagano mešajte i dodajte supu da se ne naprave grudvice. Ajmokac ne treba da bude ni suviše redak ni suviše gust. Stoga, kada postignete kremastu teksturu dodajte meso i po želji nacedite malo limunovog soka. Poslužite u zemljanoj posudi, te dekorišite mirođijom i peršunovim listom.
 
POTREBNI SASTOJCI
 
1 . Jedno veće pileće belo meso
2. Jedna glavica belog luka
3. Pet  kašika brašna
4. Ulje, začini, so
5. Limunov sok – po želji
 
PRIJATNO!!!